-Varför inte sitta med i styrelsen?

Ett önskemål har framkommit att vi ska försöka beskriva vad det innebär att sitta med i föreningens styrelse. -Vad är det jag ger mig in på egentligen? Här kommer därför ett kortfattat försök till beskrivning.

Föreningen har till syfte att tjäna medlemmarnas ekonomiska intressen genom att äga, underhålla och om möjligt bygga ut och ansluta fler fastigheter till byns bredbandsnät. Vi ska fylla det med de tjänster som efterfrågas, idag främst internetaccess och kabel-TV.
Därutöver ska vi stödja studie- och företagande inom föreningen samt stärka byns gemenskap och se till andra gemensamma behov och intressen som serviceverksamhet kopplat till boendet. Föreningen är öppen för alla som äger en fastighet eller är bosatt i byn om de kan förväntas följa föreningens stadgar och beslut.

Vi har funnits sedan 2002 och har idag mer än 200 aktiva medlemmar varav ett 70-tal även nyttjar kabel-TVnätet. Styrelsen har en styrelse- och ansvarsförsäkring via Länsförsäkringar.

Dagliga driftsfrågor

Dagliga drift av nätet köper vi idag av Umeå Energi/UmeNet. Ekonomifrågor sköter föreningen idag själv men ligger inte på styrelsen. Det händer att det kan dyka upp en fråga som vi vill hantera/diskutera snabbt och därför har styrelsen en egen grupp för snabbmeddelanden (whatsApp) där alla kan kasta in en frågeställning och få stöd av alla andra i styrelsen.

Mötesordning och frekvens

Styrelsemöten sker vanligtvis ca fem gånger per år och tar mellan 1 - 2 timmar. Vi kör idag vanligtvis våra möten via Microsoft Teams vilket vi ser som det absolut effektivaste och smidigaste sättet. Vi turas om att föra protokoll, vi har delat upp uppgifterna mellan oss och alla försöker bidra så gått det går. Stämningen är mycket bra på våra möten.

Vanliga frågor för styrelsen

-Hur har nätet och innehållet fungerat sedan sist vi träffades? Finns det något som något i styrelsen uppmärksammat som vi måste agera på? Finns det någon medlem som inte betalt avgifter eller gjort något annat som vi måste agera på? Vanligtvis så har alla liknande frågor redan lösts eller går enligt en redan fastställd ordning/rutin så det blir kortfattade rapporter.
Nya anslutningar; -Vem vill ansluta sig och bli medlem? – Hur kan vi försöka förutse kommande behov? -Vad ska det få kosta om inte grundanslutningsavgiften räcker till? Hitta bästa lösningen. Vi hjälps åt att hitta bra sätt till dialog med nya, gamla medlemmar och leverantörer. Det är denna del som kan ta mest tid då projekten kan ta lång tid och rör många olika typer av utmaningar. Det finns även projekt som rör föreningen men som inte är knutet till ett visst hushåll. Övriga beslutsärenden som ibland är årliga som årsredovisningen, budget och liknande medan andra är unika där beslutet inte kräver att det tas på stämma.

Förkunskaper - Behöver man vara specialist på Bredband och IT?

Nej, man behöver verkligen inte vara specialist på bredbandsnät men det är kanske bra om man har lite grundläggande kunskaper. Önskvärda egenskaper och erfarenheter är att man är nyfiken, frågvis, engagerad på möten och i någon mån känner till hur byn ser ut.
Vi som varit med ett tag pratar ofta om till exempel vilka adresser det gäller och förutsätter att alla klarar av att hänga med och har koll på ungefär vart det är och vad det handlar om.

Bra men inte absolut nödvändigt att man har tidigare erfarenhet från styrelsearbete och kan förutom tid för styrelsemöten även vid behov lägga lite tid vid sidan om. Hur mycket beror helt på vilken uppgift man tagit ansvar för.

Introduktion

När man är ny i styrelsen så får man en ”snabbkurs” i hur nätet ser ut. Vilka de aktuella ärenden är och vad som är känt om vad som är på gång. Här får man självklart möjlighet att ställa många frågor.

Styrelsearvode och andra ersättningar

Innertavle IT betalar arvode för styrelsemöten baserat på hälften av Umeå kommuns taxa för förtroendevalda och nedlagd mötestid. Det rör sig vanligtvis om 350 – 500kr per möte. Fasta arvoden fördelas även inom styrelsen baserat på uppgift och avser övrig tid förutom styrelsemöten. Ersättningarnas storlek fastställs varje år på föreningens årsstämma.

-Varför inte vara en del av valberedningen?

Valberedningen har en central roll i en förening. Valberednings främsta arbetsuppgift är att ge förslag till nya förtroendevalda. Valberedningen ska ge förslag till nya ledamöter till styrelsen och till revisorer. Det är därför bra om de som sitter i valberedningen är aktiva i föreningen, deltar på möten, aktiviteter och andra sammankomster, så de känner till vilka personer och kompetenser som finns. Arbetet har till syfte att skapa en kandidatbank och de har mandat att jämföra deras kompetens och att om lämpligt förorda något alternativ.

De ska kontinuerligt studera det som händer i föreningen, hur föreningen utvecklas och om det finns brist på viss kunskap eller erfarenhet. Att tala med medlemmar och styrelseledamöter om deras syn på styrelsens förmåga att leda föreningen är en viktig del av valberedningens arbete.

Valberedningens roll är fristående från styrelsen och även om man inte deltar i mer än på kanske ett par av styrelsemöten så krävs det vanligtvis att man är aktiv under hela året för att det ska bli ett bra resultat.

Ta kontakt med någon i valberedningen om du kan tänka hjälpa till med att styra och utveckla föreningen!

Just nu är största behovet att förstärka valberedningen och vi hoppas på att många kan tänka sig att göra en insats!